Ulrika Kostkonsult

Blogg

??ggstra bra påskhelg!

Posted on
Jag vill önska er alla en glad och äggstra bra påskhelg!

Ägg är påskens stora matsymbol och under påskaftons kväll sätter svenskarna i sig sex miljoner ägg i timman (!). Huruvida kolesterolet i ägg är farligt eller inte har diskuterats i många decennier och pendeln har slagit fram och tillbaka. Kolesterol är dock ett livsviktigt ämne som krävs för att våra cellväggar ska fungera optimalt och för tillverkning av våra könsceller och uppbyggnad av hormoner, bla. Devisen lagom och individanpassat är bäst bör dock kunna gälla som generell vägledning även i detta fall.

Jag brukar säga att ägg innehåller allt utom C-vitamin. En studie som genomfördes av Livsmedelsverket 2010 visade att främst ekologiska ägg men också vanliga ägg innehåller mer vitaminer, antioxidanter och spårämnen än vad man tidigare känt till. Enligt Livsmedelsverket finns det få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på selen och andra viktiga spårämnen. Ekologiska hönor får delvis ett annat föder och det gör att de ekologiska äggen innehåller något mer jod. Även halterna av vitamin B12, folat och selen är något högre i ekoäggen.

Jag vill uppmärksamma en studie som publicerades i den vetenskapliga tidningen Metabolism i mars 2013. Kvinnor och män med s.k metabolt syndrom (ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom) åt tre ägg om dagen. Trots att "äggätarna" fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare kunde forskarna efter tolv veckor inte se någon förhöjning av kolesterolnivåerna i blodet. Viktigt att påpeka är att studien finansierats av den amerikanska äggindustrin.

Det finns mycket skrivet och studerat om ägg och om du känner till andra nya studier om ägg (bra eller dåligt) får du gärna dela med dig:) 

Varierad kosthållning med mycket grönt skapar bra förutsättningar för ett friskt liv, så lägg inte bara ägg i korgen i påsk! 

Ulrika
Not: Det här inlägget publicerades ursprungligen den 17 april 2014.


Referenser

Den amerikanska studien: http://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(12)00318-6/abstract 
Livsmedelsverkets studie: http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2010_livsmedelsverket_2_agg_bonor_fullkorn.pdf 
Svenska Ägg: http://www.svenskaagg.se/?p=20381

 


 Categories: Ã?vrigt

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

0 Comments